Notities

Talk of the Trees

De Zegening, foto

Gekapt in het duin lagen ze daar. Schijnbaar weerloos omringd door de rondzingende natuur om langzaam te sterven en tot stof te vergaan. Ze hebben hun lied mogen zingen, in volle glorie en in alle vrijheid. Uiterlijk gevormd door de getijden en de vele weerstanden die hun groei en ontwikkeling heeft bepaald. Beschermd door de schors konden ze zich van binnenuit ontplooien. Gespleten door de zaag wordt het innerlijk blootgelegd en vertellen ze hun levensverhaal, iedere boomstam voor zich.

Als bomen konden spreken
Zie hoe de jaarringen zich hebben gevormd in de loop der tijd en hoe wonderschone vormen zijn ontstaan. Wanneer de aandacht erop wordt gevestigd zijn het met enige verbeelding soms ook richtingaanwijzers. Het binnenste van de boom is een universum op zich; heeft een verrassende beeldtaal die de fantasie prikkelt. De een ziet een derwisj, de ander een dansend meisje; een os of een lachende maan, of een happende krokodil, een springend figuur, een ontluikende bloem, een vliegende vis... Wat zie jij?

Deze foto’s zijn gemaakt tijdens m’n wandelingen in de Wassenaarse duinen. Ik was aangenaam verrast door de schoonheid van het einde. Het heeft me met nieuwe ogen en respect doen kijken naar de natuur.