Notities

Dutch Delight

Weeping Willow, Acryl op doek, 100×100 cm - 3D
Collectie Gemeente Wassenaar

Joost Verhagen (1958-2013) was op de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten mijn klasgenoot en later ook mijn zwager. Het was een eigenwijze schilder met een zucht naar erkenning. Had als jonge kunstenaar bijzondere exposities bij indertijd toonaangevende galeries. Tijdens zijn leven heeft hij veel lesgegeven en runde onder andere, samen met de beeldhouwer Frans Kokshoorn, Atelier-2 in Voorburg. Zijn leven stond volledig in dienst van de kunst.

Na zijn overlijden kregen we zijn omvangrijke oeuvre in bezit. Bij het selecteren en catalogiseren van zijn schilderijen in m’n atelier kreeg ik steeds meer ontzag voor Joost èn zijn werk. Zichtbaar werd dat hij ondanks of dankzij zijn ziekte in die laatste jaren van zijn leven, in mijn ogen, weergaloos mooie schilderijen heeft gemaakt. Hij leek geheel vrij te zijn gekomen van belemmeringen; hoefde zich niet meer te bewijzen. Er werd enkel nog vol overgave geschilderd.

Collectie Hervormd Licht

Eerbetoon aan een virtuoze schilder
Als eerbetoon aan Joost heb ik samen met Carlos van der Putten, m’n webmaster een site gemaakt waarin je zijn werk kunt ervaren. Net als deze site is het onderverdeeld in diverse collecties. Scroll door de Landschappen, Haagse stadgezichten en Musea, laat je inspireren door het invallende licht van de Hooglandse kerk in Leiden, bezoek de pagina’s van Niet gemaakte reizen, en meer. Om het beeld compleet te maken zijn diverse citaten van Joost opgenomen waarin hij vertelt over zijn kunst en het plezier van het schilderen. Website Joost Verhagen >